RSS

A küldést és elfogadást gyakorold váltakozva.

István Filed Under:
A küldést és elfogadást gyakorold váltakozva. E kettő uralja a légzésedet.

A küldés és elfogadás a Boddhiszattva út nagyon fontos gyakorlata. Tibetiül tonglennek nevezik: 'tong' a ’kiküldést’, vagy ’elengedést’, a ’len’ pedig ’átvételt’, vagy ’elfogadást’ jelent. . A Tonglen egy nagyon fontos kifejezés; mindig emlékezned kellene rá. A legfontosabb gyakorlat a relatív Bodhicitta fejlesztésében.

A tonglen valóban nagyon egyszerű gyakorlat; ez egy valódi ülő meditációs gyakorlat. Odaadod a boldogságodat, az örömet, bármit, amit jónak érzel. Mindezt a kilégzéssel. Amikor belélegzel, belélegzed a haragot, problémát és bármit, amit rossznak érzel. Ennek az egésznek mindent egybevéve a korlátozottságot kell eltávolítani.

A tonglen gyakorlat nagyon egyszerű. Először is nem kell válogatnunk, a jóság és gonoszság elvi meghatározása között. Egyszerűen lélegezzünk ki bármi régi (megtapasztalt) jót, és lélegezzünk be bármi régi (megtapasztalt) rosszat. Először úgy látszódhat, hogy elsősorban a jó és a rossz gondolatainkkal vagyunk kapcsolatban. Ahogy folytatjuk a gyakorlatot, egyre inkább valósággá válik.

Néha szörnyűnek érezzük magunkat, amikor belélegezzük a mérget, ami lehet, hogy megöl minket, és ugyanakkor kilélegezzük azt a kis jóságot, ami van bennünk. Ez úgy tűnik, hogy teljességgel használhatatlan. De egyszer megtörténik az áttörés, rájövünk, hogy még több jóságunk van, és még több dolgot kell belélegeznünk. Így az egész folyamat kiegyensúlyozottá válik. De a tonglent nem kellene valamifajta ellenszerként használni. Nem úgy van, hogy csinálod amit kell, azután várod az eredményt – csak megcsinálod, és elengeded. Nem az számít, hogy működik-e, vagy sem: ha működik, lélegezd be; ha nem működik, lélegezd ki. Tehát nem birtokolsz semmit. Ez a lényeg.

Általában szeretnél a jóságodba kapaszkodni. Szeretnél egy kerítést magad köré, és ezen kívülre tenni minden rosszat: idegeneket, szomszédaidat, vagy amiről ezt gondolod. Nem szeretnéd, hogy bejöjjenek. Ráadásul, nem akarod, hogy a szomszédaid a birtokodon sétáltassák a kutyáikat, mert lehet, hogy bepiszkítják a pázsitod. Ahogy szokás a hétköznapi életben. Nem küldesz, és nem fogadsz egyáltalán. Megpróbálod ugyanúgy megőrizni azokat a kellemes kis helyzeteket, amiket magadnak alkottál. Megpróbálod vákuumba tenni, mint gyümölcsöt a befőttesüvegbe, teljesen megtisztítottan, tisztán. Megpróbálsz helytállni, ahogy tudsz, és bármi, ami kívül esik a te területeden, mindent egybevéve problematikus. Nem akarod elkapni az influenzát, vagy a hasmenést, ami a levegőben van. Folyamatosan megpróbálod kivédeni, amennyire csak tudod.

... A Mahayana útja megpróbálja megmutatni nekünk, hogy nem kell bezárni magunkat. Megengedhetjük, hogy egy kicsit kinyújtózkodjunk – elég sokat … ha kifejleszted magadban azt a hozzáállást, hogy hajlandó vagy megválni az értékes dolgaidtól, hogy másoknak ajándékozd az értékes dolgaidat, segíthet elkezdeni megteremteni egy megfelelő valóságot.

Hogyan gyakoroljuk tulajdonképpen a tonglent? Először a szüleinkre, vagy a barátainkra gondolunk, vagy bárki másra, aki feláldozta az életét a javunkra. Sok dologért soha nem mondtunk köszönetet nekik. Nagyon fontos, hogy gondoljunk rá, nem azért, hogy bűntudatunk legyen, de fontos, hogy ráébredjünk, hogy milyen durvák voltunk. Mindig azt mondtuk „akarom”, és ők minden reklamáció nélkül mindent megcsináltak nekünk … Ha nem gondolunk erre, akkor egy kissé bajban vagyunk, elkezdjük utálni a világot – de ott egy tevékenység, amelyik belélegzi a világ iránt érzet utálatunkat és haragunkat.

Csak kapcsolódj össze a technikával: az elkalandozása nem lényeges. Amikor kint vagy, kint vagy; amikor bejössz, bent vagy. Amikor meleged van, meleged van; amikor fázol, fázol...

Chogyam Trungpa

edit post

0 Responses to "A küldést és elfogadást gyakorold váltakozva."